Rodzaje garnków
Współczesny rynek artykułów gospodarstwa domowego proponuje klientom ogromną gamę różnych produktów codziennego użytku, posiadających wielorakie parametry, atrybuty i udogodnienia. W branży wyposażenia gospodarstwa domowego przoduje kilka znanych i cenionych marek specjalizujących się w produkcji różnych rodzajów naczyń kuchennych, wśród których można wyróżnić: garnki klasyczne, rondle, […]
Naczynia kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej (chirurgicznej) są najczęściej wybieranymi przez klientów produktami. Najczęściej wykonane są z twardej stali nierdzewnej typu 18/10 (lub 18/8), co oznacza, że w jej składzie znajduje się 18 procent zawartości chromu oraz 10 (lub 8) procent zawartości niklu. Zalety Proporcja […]
Garnki odlewane z żeliwa są jednymi z ciętych produkowanych naczyń kuchennych. Wytwarzane są ze stopu naturalnych surowców. Podczas produkcji mogą zostać dodatkowo pokryte emalią, powłoką teflonową lub warstwą ceramiczną. Zalety Najważniejszym ich walorem jest to, że naczynia są praktycznie niezniszczalne i przy odpowiednim użytkowaniu można […]
Materiałem, który wykorzystywany jest do wykonania garnków aluminiowych jest glin. Wyróżniamy dwa rodzaje aluminiowych naczyń kuchennych: o cienkich ściankach i z grubego aluminium powlekane powłoką teflonową lub tytanowo – ceramiczną. Zalety Aluminium charakteryzuje się doskonałym przewodnictwem cieplnym. Równomiernie i szybko rozprowadza wysoką temperaturę po całej […]
Najwięcej w swoim składzie garnki ceramiczne posiadają gliny. Warto wybierać te matowe, niewypolerowanie ani niepokryte żadną powłoką połyskującą, ponieważ wówczas nie posiadają one substancji, które mogłyby wywierać negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Zalety Główną zaletą jest bogata kolorystka, dzięki której takie naczynie kuchenne można dopasować […]
Z blachy stalowej produkuje się garnki emaliowane. Emalia to technika zdobienia metalowych wyrobów przy pomocy szkliwa powstałego ze zmieszania sproszkowanych minerałów, takich jak: piasek czy kreda z odpowiednimi topnikami oraz pigmentami. Również metal, który zostanie taką warstwą pokryty, winien spełniać odpowiednie warunki: nie może on […]
Garnki wykonane ze szkła pokrywa się najczęściej emalią i innymi powłokami. Taki materiał pozwala na wygodną obserwację gotującego się wewnątrz posiłku. Zalety Szkło tworzące takie naczynia kuchenne odporne jest na wstrząsy cieplne, co oznacza, że nie pęknie ono pod wpływem wysokich i niskich temperatur oraz […]
Garnki miedziane są przeważnie w 100 procentach wykonane tylko z miedzi, jednego z najbardziej szlachetnych metali. Posiadają one cienkie ścianki, które od wewnątrz pokryte są cyną bądź wysokogatunkową stalą. Ma wyróżniający je kolor i blask. Zalety Garnki miedziane współpracują z każdym rodzajem kuchni: elektrycznymi, gazowymi, […]
Naczynia kuchenne wyprodukowane z naturalnych materiałów, głównie z gliny nazywa się garnkami rzymskimi. Są to zdobione naczynia gliniane glazurowane lub terakotowe. Zapewniają zachowanie prawdziwego smaku i aromatu przyrządzanych w nich potraw. Zalety Gotowanie beztłuszczowe w garnkach rzymskich daje możliwość jedzenia zdrowej żywności, zachowującej swój cały […]
Emalią pokrywa się garnki stalowe i szklane. Jest to technika zdobienia metalowych wyrobów przy pomocy szkliwa powstałego ze zmieszania sproszkowanych minerałów, takich jak: piasek czy kreda z odpowiednimi topnikami oraz pigmentami. Taka powłoka ma właściwości antybakteryjne. Wykazuje też odporność na działanie kwasów i zasad żywnościowych, […]
Teflon, inaczej PTFE, to fluoro–polimerowa powłoka. W celu polepszenia jej właściwości, dodaje się do niej różne napełniacze: włókno szklane, węgiel, brąz, grafit, dwusiarczek molibdenu, tlenki i proszki metali czy ceramika. Ich zastosowanie ma za zadanie poprawić wytrzymałość i odporność powłoki oraz zmniejszyć ryzyko odkształceń, a […]
Powłoki tytanowe wykonuje się ze stopów matali najwyższej jakości, w tym oczywiście z tytanem. Często dodaje się do niej elementy ceramiki, by powierzchnia stała się nieprzywierająca i śliska. Naczynia z taką powłoką nazywa się również garnkami nowej (lub trzeciej) generacji. Wykazuje się ona bowiem wysoką […]
Powłoka ceramiczna powstaje z minerałów i gliny wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze, ok. 1250 stopni Celsjusza. W takich warunkach powstaje trwała i odporna powłoka. Wpływa to też na fakt, że naczynie o takiej powierzchni można poddawać działaniom dość skrajnych temperatur – od -20 do +400 […]