Garnki emaliowane
Opinie: 0
Z blachy stalowej produkuje się garnki emaliowane. Emalia to technika zdobienia metalowych wyrobów przy pomocy szkliwa powstałego ze zmieszania sproszkowanych minerałów, takich jak: piasek czy kreda z odpowiednimi topnikami oraz pigmentami. Również metal, który zostanie taką warstwą pokryty, winien spełniać odpowiednie warunki: nie może on topnieć w temperaturze niższej od samej emalii. Jego powierzchnia powinna być możliwie jak najbardziej gładka i czysta, by warstwa kryjąca nie odpryskiwała, dlatego do korpusów tych garnków wykorzystuje się blachę stalową spełniającą powyższe warunki. Na zewnątrz nakłada się ową warstwę emaliową, która pod wpływem wysokiej temperatury w piecu podczas wypalania trwale łączy się z metalem, a wewnątrz zaś garnek pokryty jest bezpieczną powłoką ceramiczną, nieposiadającą ani niewydzielającą żadnych szkodliwych dla człowieka i środowiska substancji chemicznych.
Garnki emaliowane występują w różnych kolorach i wzorach. Elastyczność w tworzenia ozdób pozwala klientom na wybranie takich produktów, które dopasują się do konkretnego wystroju kuchni. Materiały, z jakich wykonane są owe garnki, nie uczulają i nie stanowią zagrożenia dla środowiska. Są bezpieczne i przyjazne dla zdrowia, ponieważ nie zawierają uczulających substancji. Przystosowane są też do korzystania z nich na większości rodzajach kuchni oraz do mycia w zmywarkach. Naczynia nie ważą dużo, a ich cena jest stosunkowo niska.
Tego typu garnki łatwo ulegają zniszczeniom i uszkodzeniom. Potrawy niestety nie są chronione przed przywieraniem i przypalaniem się. Sama emalia nie jest trwałym tworzywem. Szybko się wyciera lub odpryskuje, co czyni je niezdatnymi do użytkowania. Garnek z takim uszkodzeniem należy niezwłocznie wyrzucić, ponieważ podczas gotowania w takim zniszczonym naczyniu do pożywienia mogą dostać się negatywne dla organizmu człowieka związki chemiczne. Co więcej, ich ścianki są na tyle cienkie, że nie utrzymują na długo wysokiej temperatury.