Garnki aluminiowe
Opinie: 0
Materiałem, który wykorzystywany jest do wykonania garnków aluminiowych jest glin. Wyróżniamy dwa rodzaje aluminiowych naczyń kuchennych: o cienkich ściankach i z grubego aluminium powlekane powłoką teflonową lub tytanowo – ceramiczną.
Aluminium charakteryzuje się doskonałym przewodnictwem cieplnym. Równomiernie i szybko rozprowadza wysoką temperaturę po całej powierzchni naczynia, dlatego zapewnia oszczędność energii oraz zapobiega przywieraniu żywności do powierzchni i jej przypalaniu. Oprócz tego jest ono również lekkie i wykazuje się odpornością na korozję. Rzadko występują samodzielnie – najczęściej pokryte są powłoką teflonową lub tytanowo – ceramiczną. Warstwy te wykazują zazwyczaj dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne (na przykład zadrapania, stłuczenia) i wysoką temperaturę. Odporne są też na korozję i działania detergentów, dlatego cechuje je długotrwałość. Dodatkowo zabiegają przywieraniu i przypalaniu się pokarmów. Nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością ani nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji, dlatego są bezpieczne dla człowieka i środowiska. Garnki alumioniowe przeważnie występują w niezbyt wygórowanych cenach.
Garnki z aluminium posiadają jednak wiele wad. Te o lekkich i miękkich ściankach mogą być szkodliwe dla zdrowia. Podczas działania wysokich temperatur mogą wydzielać niebezpieczne związki chemiczne, które negatywnie wpływają na ludzki organizm. Może się również zdarzyć, iż podczas gotowania na dnie pojawi się płynne aluminium, które wejdzie w reakcje z przyrządzanym jedzeniem. Co więcej, takie naczynia nie są przystosowane do mycia w zmywarce, ponieważ łatwo się niszczą, ulegają stłuczeniom, wgnieceniom, zadrapaniom i innym deformacjom. Nie wszystkie współpracują też z płytami indukcyjnymi i utrzymują ciepło jedynie przez krótki czas.