Garnki rzymskie
Opinie: 0
Naczynia kuchenne wyprodukowane z naturalnych materiałów, głównie z gliny nazywa się garnkami rzymskimi. Są to zdobione naczynia gliniane glazurowane lub terakotowe. Zapewniają zachowanie prawdziwego smaku i aromatu przyrządzanych w nich potraw.
Gotowanie beztłuszczowe w garnkach rzymskich daje możliwość jedzenia zdrowej żywności, zachowującej swój cały zapach i smak. Tak przyrządzane posiłki nie tracą swoich składników odżywczych, witamin i minerałów, są zdrowe i pożywne. Garnki te stworzone są również z myślą o pieczeniu w piekarnikach (gazowych, elektrycznych i mikrofalowych) i piecach, są one bowiem naczyniami żaroodpornymi. Są one naczyniami niezwykle wszechstronnymi, ponieważ nadają się doskonale nie tylko do pieczenia mięsa, ryb, warzyw, wszelakich zapiekanek, ale też sprawdzają się w pieczeniu chleba a nawet ciasta. Potrawy w nich przyrządzane są soczyste, kruche, a przede wszystkim smaczne.
Garnki rzymskie wymagają dokładniejszej pielęgnacji niż inne naczynia kuchenne. Ważne jest, aby przed każdym pieczeniem przez kilkanaście, kilkadziesiąt (przeważnie jest to 15 – 20 minut) namoczyć puste naczynie w chłodnej wodzie. Dzięki takiemu zabiegowi materiał, z jakiego jest zbudowane, pochłonie tę wodę i odparuje je podczas pieczenia. Nie należy wkładać nienamoczonego naczynia do piekarnika, ponieważ łatwo może ono pęknąć. Nie jest bowiem odporne na gwałtowne zmiany temperatury bez uprzedniego przygotowania. Garnki rzymskie najlepiej czyścić przy użyciu zwykłej czystej wody. Przy mocniejszych zabrudzeniach należy użyć niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń.