Garnki miedziane
Opinie: 0
Garnki miedziane są przeważnie w 100 procentach wykonane tylko z miedzi, jednego z najbardziej szlachetnych metali. Posiadają one cienkie ścianki, które od wewnątrz pokryte są cyną bądź wysokogatunkową stalą. Ma wyróżniający je kolor i blask.
Garnki miedziane współpracują z każdym rodzajem kuchni: elektrycznymi, gazowymi, halogenowymi, ceramicznymi i płytami indukcyjnymi. Miedź cechuje się świetnym przewodnictwem cieplnym, dlatego naczynia z niej wykonane doskonale rozprowadzają ciepło, równomiernie się nagrzewają i na długo zatrzymują wysoką temperaturę, dzięki czemu posiłek w nich przyrządzany nie ostygnie tak szybko. Nawet najmniejsze zmiany temperatury natychmiast znajdują przełożenie na przyrządzaną w takim naczyniu potrawę. Miedź przewodzi ciepło 25 razy lepiej niż stal nierdzewna oraz 9 razy lepiej niż aluminium. Tym samym pozwala na oszczędność energii i skraca czas przygotowywania posiłków. A im krócej trwa obróbka termiczna żywności, tym zachowuje ona więcej składników odżywczych i witamin. Garnki miedziane wykazują się również dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, takie jak zarysowania, zadrapania, stłuczenia czy wgniecenia.
Takie naczynia kuchenne wymagają nieco zwiększonego nakład pracy przy ich pielęgnacji. Przed pierwszym użyciem należy przetrzeć ich powierzchnię rozpuszczalnikiem acetonowym, by zapobiec powstawaniu podczas gotowania niebiesko–zielonych zacieków. W przypadku garnków niepokrytych cyną wymagana jest ciągła taka pielęgnacja oraz ostrożność podczas użytkowania, by nie porysować ich powierzchni. Garnki te są jednymi z cięższych. Również ich cena jest dość wygórowana.