Emalią pokrywa się garnki stalowe i szklane. Jest to technika zdobienia metalowych wyrobów przy pomocy szkliwa powstałego ze zmieszania sproszkowanych minerałów, takich jak: piasek czy kreda z odpowiednimi topnikami oraz pigmentami. Taka powłoka ma właściwości antybakteryjne. Wykazuje też odporność na działanie kwasów i zasad żywnościowych, przy czym nie wydziela żadnych szkodliwych, wchodzących w reakcje z żywnością substancji chemicznych. Garnki emaliowane występują w różnych kolorach i wzorach. Elastyczność w tworzenia ozdób pozwala klientom na wybranie takich produktów, które dopasują się do konkretnego wystroju kuchni. Materiały, z jakich wykonane są owe garnki, nie uczulają i nie stanowią zagrożenia dla środowiska. Są bezpieczne i przyjazne dla zdrowia, ponieważ nie zawierają uczulających substancji.
Niestety, tak powleczone garnki łatwo ulegają zniszczeniom i uszkodzeniom. Potrawy nie są chronione przed przywieraniem i przypalaniem się. Sama emalia nie jest trwałym tworzywem. Szybko się wyciera lub odpryskuje, co czyni je niezdatnymi do użytkowania. Garnek z takim uszkodzeniem należy niezwłocznie wyrzucić, ponieważ podczas gotowania w takim zniszczonym naczyniu do pożywienia mogą dostać się negatywne dla organizmu człowieka związki chemiczne.