Garnki z powłoką tytanową
Opinie: 0
Powłoki tytanowe wykonuje się ze stopów matali najwyższej jakości, w tym oczywiście z tytanem. Często dodaje się do niej elementy ceramiki, by powierzchnia stała się nieprzywierająca i śliska. Naczynia z taką powłoką nazywa się również garnkami nowej (lub trzeciej) generacji. Wykazuje się ona bowiem wysoką odpornością i długowiecznością. Naczynia kuchenne z taką powłoką są wyjątkowo odporne na zarysowania, otarcia i obtłuczenia. To przyczynia się do ich przystosowania do czyszczenia zarówno ręcznego w zlewozmywaku, jak i do mycia w zmywarce przy zastosowaniu detergentów. Przy normalnych zabrudzeniach, by usunąć nieczystości należy użyć ciepłą wodę i niewielką ilość płynu do mycia naczyń. Do mieszania potraw można używać nawet klasycznych, metalowych sztućców bez obawy o zadrapania. Dodatkowo wytrzymałe są też na wykruszanie, wgniatanie się czy pękanie. Znoszą również inne czynniki zewnętrzne, takie jak kwasy i zasady żywnościowe. Nie ulegają korozji.
Powłoka tytanowa nie zawiera substancji, które mogłyby wchodzić w reakcje z żywnością i zmieniać ich smak czy wartości, dlatego posiłki w nich przyrządzane zachowują swój pełny aromat i wszystkie ważne składniki odżywcze. Warstwa ta zapobiega również przypalaniu i przywieraniu pokarmów.
Minusem naczyń kuchennych z zastosowaniem takiej powłoki jest ich cena. Są one stosunkowo drogie w porównaniu z garnkami z innymi powierzchniami.