Garnki ceramiczne
Opinie: 0
Najwięcej w swoim składzie garnki ceramiczne posiadają gliny. Warto wybierać te matowe, niewypolerowanie ani niepokryte żadną powłoką połyskującą, ponieważ wówczas nie posiadają one substancji, które mogłyby wywierać negatywny wpływ na zdrowie człowieka.
Główną zaletą jest bogata kolorystka, dzięki której takie naczynie kuchenne można dopasować do każdego wystroju pomieszczenia. Dość długo utrzymują ciepło, dlatego przyczyniają się też do oszczędności energii i czasu, a tym samym pieniędzy. Posiłek w nim przygotowany na dłużej zatrzymuje swoją wyższą temperaturę i jest gotowy do spożycia. Takie naczynia są odpowiednie dla alergików, ponieważ nie posiadają w swoim składzie metali, na przykład niklu, często będącymi alergenami. Dodatkowo większość tych naczyń przystosowana jest do wszystkich rodzajów kuchenek: elektrycznych, gazowych, halogenowych, ceramicznych oraz płyt indukcyjnych. Cechują się również całkiem przystępną ceną.
Garnki ceramiczne można wkładać do nagrzanego piekarnika, lecz nie wytrzymują one bardzo wysokiej temperatury. Jej wysokość nie powinna przekroczyć 120 stopni Celsjusza, ponieważ mogą one ulec deformacjom. Nie należą one do naczyń najbardziej wytrzymałych i trwałych, łatwo je bowiem uszkodzić lub zniszczyć. Przy doborze odpowiednich garnków należy również zwrócić uwagę na ich powierzchnię. Te glazurowane, błyszczące, wypolerowane mogą w swoim składzie posiadać między innymi kadm i ołów, czyli toksyczne dla ludzkiego organizmu pierwiastki chemiczne.