Poradnik dla kupujących garnki
Garnki są przyborami codziennego użytku. Ważne jest, by spełniały oczekiwania i wymagania stawiane przez każdego ich użytkownika. Aby naczynia kuchenne należycie służyły przez długi czas, przy ich doborze należy kierować się kilkoma wskazówkami. Istotna jest wiedza na temat budowy, struktury i materiałów, z jakich wyprodukowane […]
Użytkownicy płyt indukcyjnych powinni przywiązać szczególną uwagę do takiej właściwości naczyń kuchennych. Obecnie większość garnków przystosowanych jest do wszelkich typów kuchni: gazowych, elektrycznych, ceramicznych, halogenowych, a także płyt ceramicznych, lecz niestety nadal nie wszystkie. Nie każde bowiem materiały, z których są one wyprodukowane, sprawdzą się […]
Do płyt ceramicznych należy używać garnków specjalnie do nich przystosowanych. W przeciwnym wypadku kuchnia taka może nie zadziałać, bądź spowodować niepotrzebną utratę energii i wydłużenie czasu gotowania, co wiąże się ze zwiększeniem kosztów. Jak działa płyta ceramiczna? Płyty ceramiczne zyskały popularność dzięki swojemu nowoczesnemu designowi, […]
Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą przyrządzania pożywienia, ponieważ w taki sposób nie używa się dużej ilości tłuszczu ani wody, a tym samym zachowuje się wszelkie składniki odżywcze, smak i aromat przygotowywanego jedzenia. Co więcej, taka metoda przyrządzania pożywienia bardzo skraca proces gotowania, ponieważ temperatura […]
Obecnie na rynku artykułów gospodarstwa domowego dostępne są naczynia kuchenne wyprodukowane ze stali, aluminium, żeliwa, ceramiki, szkła, gliny, a także różnych mieszanek tych surowców. Naukowcy dowodzą, że niektóre z tych tworzyw mogą wywierać szkodliwy wpływ zarówno na zdrowie człowieka, jak i całe środowisko. Niektóre wydzielają […]
Naczynia kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej są najczęściej wybieranymi przez klientów produktami. Najczęściej wykonane są z twardej stali nierdzewnej typu 18/10 (lub 18/8), co oznacza, że w jej składzie znajduje się 18 procent zawartości chromu oraz 10 (lub 8) procent zawartości niklu. Chrom czyni takie […]
Garnki gastronomiczne są specjalnie projektowane głównie dla placówek gastronomicznych, zakładach żywienia zbiorowego, czyli restauracjach, stołówkach, barach mlecznych, ale również dla dużych gospodarstw domowych. Są to przeważnie wysokie naczynia o dużych pojemnościach do gotowania i duszenia potraw. Struktura i właściwości Taki rodzaj garnków ma przeważnie dużą […]
Specjalistyczne garnki przystosowane go przygotowywania konkretnych potraw czy płynów bardzo ułatwiają wszelkie czynności w kuchni związane z gotowaniem. Aby przyrządzanie posiłków było dużo prostsze i przyjemniejsze, warto posiadać takie naczynia. I tak łatwe i szybkie gotowanie zagwarantuje nam garnek do gotowania mleka, które łatwo ulega […]
W czasie gotowania z użyciem dużej ilości wody i tłuszczu pożywienie tak przyrządzane traci swoje witaminy, minerały, a także smak i aromat. Gotowanie w wodzie wypłukuje ważne składniki odżywcze z posiłku. Zaś nadmiar tłuszczu w diecie obciąża organizm, upośledza układ krążenia, działanie narządów i prowadzi […]
Nie tylko przyrządzane przez nas posiłki oddziałują na nasze zdrowie. Pozytywny lub negatywny wpływ mogą mieć także naczynia, w których to pożywienie jest przygotowywane. Uwalniane podczas obróbki termicznej substancje mogą szkodzić zarówno zdrowiu człowieka, jak i całemu środowisku. Warto więc przy zakupie nowego garnka sprawdzić […]
Dzień dobry,
jakiś czas temu kupiłam komplet garnków Missoli (niestety nie mam już zadnych danych z zakupu). Garnki są dobre ale niestety gałki, wykonane z jakiegoś plastiku „rozpadły się”. Nie wiem, czy jest jakaś ściezka dotarcia do producenta i nabycia nowych. Byłąbym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc lu wskazówkę.