Garnki szklane
Opinie: 0
Garnki wykonane ze szkła pokrywa się najczęściej emalią i innymi powłokami. Taki materiał pozwala na wygodną obserwację gotującego się wewnątrz posiłku.
Szkło tworzące takie naczynia kuchenne odporne jest na wstrząsy cieplne, co oznacza, że nie pęknie ono pod wpływem wysokich i niskich temperatur oraz ich nagłych zmian. Materiał ten jest obojętny chemicznie, nie zawiera żadnych metali. Nie wchodzi więc w żadne reakcje chemiczne oraz nie uczula. Oprócz antyalergicznych posiada też właściwości antybakteryjne. Nie pochłania aromatu potraw, dlatego żywność w nich przyrządzana zachowuje swój pełny smak i zapach. Garnki szklane równomiernie rozprowadzają ciepło po całej powierzchni naczynia, co pozwala na oszczędność energii. Z reguły przystosowane są do: piekarników, zmywarek, kuchenek mikrofalowych, kuchni elektrycznych i gazowych. Zaleca stosowanie do nich drewnianych, nylonowych lub plastikowych przyborów kuchennych, by nie podrapać ich powłoki. Do czyszczenia zaś najlepiej stosować miękką szmatkę i delikatne detergenty.
Wadą garnków szklanych jest na pewno ich niższa wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Naczynia te mogą ulec potłuczeniu przy mocnym uderzeniu o twarde podłoże. Należy przestrzegać również zasad odpowiedniego przechowywania. Powinny one być przechowywane oddzielnie (nie jeden w drugim), ponieważ zniweluje to ryzyko otarć czy zadrapań powłoki. Szybko również tracą zyskane ciepło i nie utrzymują wysokiej temperatury na długo po zakończeniu gotowania.