Garnki z powłoką teflonową
Opinie: 0
Teflon, inaczej PTFE, to fluoro–polimerowa powłoka. W celu polepszenia jej właściwości, dodaje się do niej różne napełniacze: włókno szklane, węgiel, brąz, grafit, dwusiarczek molibdenu, tlenki i proszki metali czy ceramika. Ich zastosowanie ma za zadanie poprawić wytrzymałość i odporność powłoki oraz zmniejszyć ryzyko odkształceń, a także zwiększyć jej przewodnictwo cieplne. Przy odpowiedniej pielęgnacji i przestrzegania zasad użytkowania naczynia z taką warstwą będą służyły przed długie lata. Teflon jest nieprzywierającą i wytrzymałą powierzchnią. Należy do nich jednak używać drewnianych lub plastikowych narzędzi, by chronić je przed zarysowaniem. PTFE należy do jednych z najbardziej odpornych termicznie tworzyw. Taką powierzchnię można poddawać temperaturze od – 200 do + 260 stopni Celsjusza. Wykazuje też odporność na działanie wielu pierwiastków i substancji chemicznych.
Do mieszania potraw należy użyć sztućców z drewna bądź tworzywa sztucznego, ponieważ pomimo odporności teflonu, łatwo go zarysować. Po jego uszkodzeniu należy niezwłocznie przestać użytkować naczynie, ponieważ wydzielać on może szkodliwe dla organizmu człowieka substancje, które wchodzić mogą w reakcje z pożywieniem. Należy zwrócić szczególną uwagę, czy powierzchnia teflonowa nie zawiera związku PFOA (kwas perfluorooktanowy), który uznawany jest za związek chemiczny trudno usuwalny z organizmu i stanowiący potencjalne zagrożenie rakotwórcze dla człowieka.