Garnki z powłoką ceramiczną
Opinie: 0
Powłoka ceramiczna powstaje z minerałów i gliny wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze, ok. 1250 stopni Celsjusza. W takich warunkach powstaje trwała i odporna powłoka. Wpływa to też na fakt, że naczynie o takiej powierzchni można poddawać działaniom dość skrajnych temperatur – od -20 do +400 stopni Celsjusza. Jest to najbardziej ekologiczna z dostępnych na rynku stosowanych powierzchni naczyń kuchennych. Przy jej produkcji nie użyto PFOA (kwas perfluorooktanowy) i PTFE (politetrafluoroetylen), które podczas gotowania mogłyby uwalniać szkodliwe dla pożywienia i tym samym zdrowia substancje. Są one związkami chemicznymi trudno usuwalnymi z organizmu i stanowiącymi potencjalne zagrożenie rakotwórcze dla człowieka. Pod wpływem obróbki termicznej nie wydzielają również żadnych substancji chemicznych, które mogłyby wchodzić w reakcje z pożywieniem i tym samym mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka i środowisko. Żywność przyrządzana w naczyniach o takiej powierzchni są zdrowe i lekkostrawne. Powłoka ceramiczna oddziałuje na pożywienie, „zamykając” ścianki pokarmu, co zapobiega utracie minerałów, witamin i innych składników odżywczych. Charakteryzuje się też dużym przewodnictwem cieplnym. Szybko nagrzewa posiłek oraz na dłużej utrzymuje jego ciepło, co daje możliwość zaoszczędzenia energii. Jest też bardzo odporna na zadrapania, zarysowania.
Niestety, powłoka słabo zabezpiecza posiłki przed przywieraniem do powierzchni.