Garnki ze stali szlachetnej
Opinie: 0
Naczynia kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej (chirurgicznej) są najczęściej wybieranymi przez klientów produktami. Najczęściej wykonane są z twardej stali nierdzewnej typu 18/10 (lub 18/8), co oznacza, że w jej składzie znajduje się 18 procent zawartości chromu oraz 10 (lub 8) procent zawartości niklu.
Proporcja zawartości danych składników stali nierdzewnej ma swoje odzwierciedlenie w jej właściwościach. Chrom bowiem czyni takie naczynie przede wszystkim odpornym na korozję. Dodatkowo zapewnia garnkowi ochronę przeciw działaniu stężonych kwasów i zasad oraz wytrzymałość na niskie i wysokie temperatury (również ich zmienność). Nikiel zaś nadaje garnkowi połysk. Takie połączenie gwarantuje odporność na przebarwienia, rdzę oraz działanie silnych detergentów i kwasów żywnościowych. Powierzchnia takiego garnka jest gładka, nie posiada porów ani szczelin, dzięki czemu resztki żywności i bakterie nie zalegają w nich, co czyni go łatwym w utrzymaniu w higienie i czystości.
Garnki ze stali nierdzewnej charakteryzują się częstym posiadaniem kilkuwarstwowego dna akutermicznego. Oznacza to, że pomiędzy zewnętrzne warstwy zastosowano też kilka z innego tworzywa, przeważnie z aluminium lub miedzi. Część wewnętrzna cechuje się dobrym przewodnictwem cieplnym, dlatego pozwala na równomierne, dokładne i szybkie rozprowadzenie ciepła po całej powierzchni garnka. Magazynuje owe ciepło i powoli je uwalnia. Takie rozwiązanie gwarantuje oszczędność energii, czasu oraz pieniędzy, a także pozostawia posiłek ciepłym na dłużej.
Narażone na długotrwałe działanie wody słonej lub twardej garnki ze stali nierdzewnej mogą się odbarwiać, pokrywać nalotem lub nawet rdzewieć. W ich składzie, oprócz chromu i niklu, znajduje się wiele innych metali, które mogą mieć charakter uczulający. Dodatkowo zbyt długie przechowywanie w nich żywności może skutkować tym, że jedzenie nabierze metalicznego posmaku.