Garnki przystosowane do kuchni indukcyjnych
Opinie: 1
Użytkownicy płyt indukcyjnych powinni przywiązać szczególną uwagę do takiej właściwości naczyń kuchennych. Obecnie większość garnków przystosowanych jest do wszelkich typów kuchni: gazowych, elektrycznych, ceramicznych, halogenowych, a także płyt ceramicznych, lecz niestety nadal nie wszystkie. Nie każde bowiem materiały, z których są one wyprodukowane, sprawdzą się na kuchniach indukcyjnych. Dlatego decydując się na zakup, należy zapoznać się z deklaracją producenta o takim przystosowaniu danego naczynia. Przeważnie na opakowaniach lub samych garnkach (głównie na zewnętrznej stronie dna) znajduje się odpowiednie oznakowanie o przystosowaniu garnka do płyt indukcyjnych – symbol spirali.
Indukcja oddziałuje wyłącznie na metal ferromagnetyczny, czyli taki, do którego przywiera magnes, dlatego nie zadziała więc przykładowo na aluminium, żeliwo czy szkło. Niektóre garnki, na przykład naczynia emaliowane, dodatkowo zaopatrzone są wkładem z takiego właśnie metalu ferromagnetycznego. Takim metalem może być między innymi żelazo.
Przy zakupie odpowiedniego na płytę indukcyjną garnka należy zwrócić uwagę na dno naczynia. Jego średnica powinna być dopasowana do średnicy pola grzejnego kuchni. Takie informacje podaje z reguły producent. Jeśli garnek nie ma formy walca, wówczas warto poznać obwód jego dolnej części, by lepiej dopasować go do danej płyty. Nie każda z nich wymaga jednak idealnego dopasowania naczynia, co znacznie ułatwia ten zakup.
Aby sprawdzić czy garnek, który już posiadamy, odpowiedni jest do użytkowania na płytach indukcyjnych, można przyłożyć do niego magnes. Jeśli zacznie on przyciągać, to znaczy, że takie naczynie doskonale się nadaje do tego typu kuchni.
kupiłem patelnie do kuchni indukcyjnej (oznaczenie na dolnej części patelni spirala)niestety pole indukcyjne po 30 sekundach się wyłącza. się .Patelnia miała być do korzystania z indukcji.
Proszę o pomoc w pozytywnym rozwiązaniu powyższego problemu .