Gotowanie bez wody i tłuszczu
Opinie: 0
W czasie gotowania z użyciem dużej ilości wody i tłuszczu pożywienie tak przyrządzane traci swoje witaminy, minerały, a także smak i aromat. Gotowanie w wodzie wypłukuje ważne składniki odżywcze z posiłku. Zaś nadmiar tłuszczu w diecie obciąża organizm, upośledza układ krążenia, działanie narządów i prowadzi do otyłości. Warto więc pomyśleć o racjonalnym żywieniu i lekkostrawnej diecie, by zachować zdrowie, witalność i energię. W takiej kuchni z pewnością przydatne okażą się garnki, które umożliwiają gotowanie bez wody i tłuszczu.
Nowoczesna technologia umożliwia tworzenie takich naczyń kuchennych, by umożliwić szybkie przygotowywanie zdrowych potraw. Garnki przystosowane do gotowania przy użyciu małej ilości tłuszczu opierają się na prostym mechanizmie:
- 1. podgrzanie i wyparowanie naturalnej wody z pożywienia.
- 2. unoszenie się pary wodnej ku górze, ochłodzenie jej poprzez kontakt z pokrywą.
- 3. skraplanie pary wodnej i opadanie kropel na dno naczynia.
- 4. ponowne ogrzanie i parowanie.
Taka cyrkulacja zapewnia ciągły obieg wody, dzięki czemu jedzenie zachowuje swój pełny naturalny smak, aromat i soczystość. Gotowanie bez oleju odbywa się również z wykorzystaniem naturalnego tłuszczu z pożywienia. Pod wpływem obróbki termicznej tłuszcz ten wytapia się z produktu i pozwala na klasyczne gotowanie, zabiegając zwiększeniu kaloryczności posiłku.
Na rynku artykułów gospodarstwa domowego istnieje wiele rodzajów naczyń przystosowanych do takiego przyrządzania posiłków. Przede wszystkim są to garnki do gotowania na parze. Z reguły naczynie to składa się z co najmniej trzech elementów (garnka, sita i pokrywy). Te wyposażone w więcej niż trzy elementy mogą tworzyć tak zwany kombiwar, który umożliwia piętrowe przygotowywanie posiłków. Wówczas warto pamiętać o kolejności ułożenia przyrządzanego pożywienia: na dole – mięso, w środkowej części – ryż lub kaszę, na górze – warzywa.
Gotowanie bez użycia dużych ilości wody i tłuszczu umożliwiają też wszelkie garnki wykonane ze stali nierdzewnej. Ważne jest, by garnek przeznaczony do takiego gotowania był wysoki i pojemny, ponieważ wówczas jedzenie szybciej się przygotowuje. Skróceniu gotowania sprzyja też dokładnie przylegająca pokrywa, dlatego należy zwracać uwagę na jej odpowiednią wielkość i kształt. Jeśli wykonana jest ona ze szkła, ułatwia dodatkowo kontrolę przygotowywanego pożywienia, dzięki możliwości wygodnego zaglądania do garnka.