Czyszczenie garnków ze stali nierdzewnej
Opinie: 0
Naczynia kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej są najczęściej wybieranymi przez klientów produktami. Najczęściej wykonane są z twardej stali nierdzewnej typu 18/10 (lub 18/8), co oznacza, że w jej składzie znajduje się 18 procent zawartości chromu oraz 10 (lub 8) procent zawartości niklu. Chrom czyni takie naczynie przede wszystkim odpornym na korozję. Nikiel zaś nadaje garnkowi połysk. Takie połączenie gwarantuje odporność na przebarwienia, rdzę oraz działanie silnych detergentów i kwasów żywnościowych. Powierzchnia takiego garnka jest gładka, nie posiada porów ani szczelin, dzięki czemu resztki żywności i bakterie nie zalegają w nich, co czyni go łatwym w utrzymaniu w higienie i czystości.
Odpowiednie utrzymanie garnka ze stali nierdzewnej w czystości z pewnością przedłuży jego żywotność. Warto zachować pewne środki ostrożności, by nie zniszczyć powierzchni naczynia. Podczas czyszczenia należy unikać silnie żrących substancji chemicznych, na przykład wybielacza zawierającego chlor, a zabrudzenia usuwać delikatną szmatką kolistymi ruchami. Do codziennego mycia garnka warto korzystać ze zwykłego płynu do mycia naczyń oraz ciepłej wody. Powstałe wówczas zacieki szybko usunie płyn do mycia szyb, nadający dodatkowy połysk. Na zaschnięte zabrudzenia po jedzeniu można zastosować specjalny środek do czyszczenia stali nierdzewnej.
Aby zapobiec matowieniu, zadrapaniu i niszczeniu garnka ze stali nierdzewnej można zastosować kilka preparatów chroniących go przed tym. Są to:
- specjalny środek do konserwacji i polerowania stali nierdzewnej,
- oliwka dla dzieci dokładnie usuwająca zabrudzenia z takiego materiału.
Stal nierdzewna jest wytrzymałym i długowiecznym materiałem, lecz trzeba zastosować powyższe czynności, by zachować ich dobrą kondycję i dobry wygląd.