Garnki do gotowania mleka
Opinie: 0
Specjalistyczne garnki przystosowane go przygotowywania konkretnych potraw czy płynów bardzo ułatwiają wszelkie czynności w kuchni związane z gotowaniem. Aby przyrządzanie posiłków było dużo prostsze i przyjemniejsze, warto posiadać takie naczynia. I tak łatwe i szybkie gotowanie zagwarantuje nam garnek do gotowania mleka, które łatwo ulega przypaleniom i kipi. Obecnie rynek artykułów codziennego użytku oferuje nam szeroką gamę naczyń niwelujących takie ryzyko. Są to różnego rodzaju garnki z dziubkami do odlewania, gwizdkami, płaszczami wodnymi. Wszystkie jednak mają jeden cel – ułatwić gotowanie mleka.
Jedną z ważniejszych rzeczy przy wyborze garnka do gotowania mleka powinno być zwrócenie uwagi na jego powierzchnię. Najbardziej przydatny okazuje się w tym przypadku garnek pokryty warstwą emaliowaną lub aluminiowy, który nie tylko niweluje ryzyko przypalenia, ale również jest łatwy w czyszczeniu. Ponad to aluminium jest świetnym przewodnikiem ciepła, co sprawi, że mleko szybciej się podgrzeje. Warto wybrać taki, który ma co najmniej dwumilimetrowe poszycie. Specjalistyczne garnki posiadają podwójne ścianki, które gwarantują powodzenie w gotowaniu mleka. Przy czyszczeniu takich naczyń należy:
- zabrudzenia usuwać przy pomocy gładkiej szmatki, ciepłej wody i płynu do mycia naczyń
- unikać szorowania ostrymi gąbkami, druciakami
Dobrze jest, by garnek do gotowania mleka posiadał wygodny uchwyt, który umożliwi nam wygodne przytrzymanie naczynia podczas mieszania. Taki garnek nadaje się również do swobodnego gotowania budyniu, kisielu czy czekolady.