Garnki do gotowania na parze
Opinie: 0
Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą przyrządzania pożywienia, ponieważ w taki sposób nie używa się dużej ilości tłuszczu ani wody, a tym samym zachowuje się wszelkie składniki odżywcze, smak i aromat przygotowywanego jedzenia. Co więcej, taka metoda przyrządzania pożywienia bardzo skraca proces gotowania, ponieważ temperatura wewnątrz garnka może wynieść nawet 120 stopni Celsjusza, dlatego jedzenie gotuje się dużo szybciej. Poza tym takie garnki często umożliwiają gotowanie piętrowe, dlatego kilka rodzajów produktów można przyrządzać jednocześnie.
Większość garnków do gotowania na parze wyprodukowane są ze stali nierdzewnej. Często też można spotkać te emaliowane. Z reguły naczynie do gotowania na parze w składa się z co najmniej trzech elementów (garnka, sita i pokrywy). Jego środkowa część, czyli sito, jest miejscem do układania jedzenia. Ważne jest, by garnek przeznaczony do takiego gotowania był wysoki i pojemny, ponieważ wówczas jedzenie szybciej się przygotowuje. Skróceniu gotowania sprzyja też dokładnie przylegająca pokrywa, dlatego należy zwracać uwagę na jej odpowiednią wielkość i kształt. Jeśli wykonana jest ona ze szkła, ułatwia dodatkowo kontrolę przygotowywanego pożywienia, dzięki możliwości wygodnego zaglądania do garnka. Garnki do gotowania na parze wyposażone w więcej niż trzy elementy mogą tworzyć tak zwany kombiwar, który umożliwia piętrowe przygotowywanie posiłków. Wówczas warto pamiętać o kolejności ułożenia przyrządzanego pożywienia:
- na dole – mięso,
- w środkowej części – ryż lub kaszę,
- na górze – warzywa.
Na rynku dostępne są również elektryczne garnki do gotowania na parze. Takie rodzaje naczyń mogą mieć specjalnie ustawione programy do przyrządzania konkretnych potraw.