Garnki dla gastronomii
Opinie: 0
Garnki gastronomiczne są specjalnie projektowane głównie dla placówek gastronomicznych, zakładach żywienia zbiorowego, czyli restauracjach, stołówkach, barach mlecznych, ale również dla dużych gospodarstw domowych. Są to przeważnie wysokie naczynia o dużych pojemnościach do gotowania i duszenia potraw.
Taki rodzaj garnków ma przeważnie dużą wysokość, a ich pojemność wynosi od 3 do 100 litrów. Naczynia takie mają kształt walca. Na zewnętrznych ścianach posiadają dwa mocno przymocowane uchwyty. Ich pokrywa rzadko jest szklana, przeważnie płaska i stalowa.
Garnki gastronomiczne produkowane są z różnych materiałów. Są to między innymi:
- ceramika,
- żeliwo,
- aluminium,
- miedź.
Najczęściej spotykanym materiałem dla tego typu naczyń jest jednak stal nierdzewna, która nadaje im właściwości świetnego przewodnictwa ciepła, a także odporność na korozję, działanie detergentów i kwasów żywnościowych. Przy stali nierdzewnej często stosuje się również kilkuwarstwowe dno, które umożliwia jeszcze lepszą dystrybucję ciepła, a co za tym idzie oszczędność pieniędzy i czasu, ponieważ spód ten szybko rozprowadza energię po korpusie garnka, dzięki czemu pożywienie szybciej się rozgrzewa i na dłużej pozostaje ciepłe. Co więcej, taka struktura pozwala na korzystanie z naczyń na większości typach kuchenek.
Przy wyborze odpowiedniego garnka warto zwrócić uwagę na jego wagę. Takie naczynie powinno być dość ciężkie, ponieważ jego odpowiednia waga gwarantuje stabilność oraz trwałość i odporność konstrukcji na zadrapania, stłuczenia, wgniecenia. Jego masywność zapobiega też powstawaniu odkształceń i deformacji.