Garnki Zephyr
Opinie: 0
Niemiecka firma Zephyr produkuje swoje naczynia w dwóch wariantach: aluminiowe z powłoką ceramiczną oraz emaliowane. Oba rodzaje naczyń charakteryzują się wysoką jakością.
Naczynia kuchenne wykonywane z odlewanego stopu aluminium pokryte są specjalną powłoką ceramiczną. Taka warstwa tworzy trwałą, gładką bez porów powierzchnię, dzięki czemu jedzenie w nich przyrządzane nie zalega w szczelinach i zagłębieniach, nie przywiera do powierzchni i nie przypala się. Daje to możliwość przyrządzania zdrowych dań przy użyciu małej ilości tłuszczu i wody. Co więcej powierzchnia ceramiczna nie wydziela szkodliwych dla ludzkiego organizmu substancji chemicznych, ponieważ nie zawiera PTFE, czyli politetrafluoroetylenu charakterystycznego dla teflonu, oraz PFOA (kwas perfluorooktanowy) – substancji nieulegającej rozkładowi i zalegającej w środowisku przez setki lat. Dodatkowe atuty powłoki ceramicznej to:
- wytrzymałość w temperaturze do 450 stopni Celsjusza,
- odporność na zarysowania, uszkodzenia,
- odporność na substancje chemiczne, w tym detergenty,
- łatwość w utrzymaniu czystości i higieny.
Uchwyty tego rodzaju naczyń są silikonowe, dzięki czemu chronią przed poparzeniem podczas przenoszenia, a ich szklane pokrywy umożliwiają wygodne kontrolowanie przyrządzanego posiłku. Garnki emaliowane zaś wykonane są ze stali węglowej. Tworzywo to pozwala na korzystanie z nich na wszystkich rodzajach kuchenek, a także w piekarniku i zmywarce. Uchwyty naczyń wykonane są z wytrzymałego materiału i nie nagrzewają się, a szklane pokrywy większości modeli zaopatrzone są w odpowietrzniki odprowadzające powstałą parę wodną.