Garnki Missoli
Opinie: 0
Włoska marka Missoli przy produkcji swoich naczyń kuchennych kładzie zdecydowany nacisk zarówno na nowoczesne wzornictwo, jak i wysoką jakość swoich wyrobów.
Naczynia kuchenne Missoli wykonane są z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Dna garnków posiadają kilka warstw, są grube i masywne. Zastosowanie takiego materiału i opatentowanie takiej struktury pozwala na szybkie i równomierne pogrzanie potraw, które na dłużej zachowują swoje ciepło, pozostając gotowymi do spożycia. Naczynia posiadają nie tylko właściwości termiczne, ale również dodatkowe właściwości zdrowotne. Dają bowiem możliwość gotowania przy użyciu małej ilości wody i tłuszczu oraz soli. Co więcej, materiał ten nie wydziela żadnych substancji, których cząsteczki mogłyby przedostawać się do pożywienia. Dodatkowo stal nierdzewna ma właściwości bakteriobójcze, dlatego posiłki przygotowywane w garnkach Missoli są zdrowe, pełne składników odżywczych i minerałów.
Naczynia tej marki nie tylko szybko pobierają ciepło i na długo je magazynują, oszczędzając tym samym energię, czas i pieniądze. Dzięki ich strukturze przystosowane są też do różnych źródeł ciepła: kuchenek elektrycznych, gazowych, jak również płyt ceramicznych i indukcyjnych. Większość modeli posiada wbudowany termometr, który umożliwia wygodne kontrolowanie panującej wewnątrz temperatury. Dozowanie płynów ułatwia zamieszczona na wewnętrznej powierzchni ścianki miarka, a przenoszenie jest łatwe dzięki bakelitowym nienagrzewającym się uchwytom. Garnki Missoli są wygodne do czyszczenia, ponieważ:
- przystosowane są do mycia ręcznego oraz w zmywarce,
- posiadają odkręcane termometry,
- ich konstrukcja zapobiega zaleganiu resztek jedzenia w kątach i brzegach garnka.
Brzegi tych naczyń zostały specjalnie wyprofilowane, by nie utrudniały napełniania oraz odlewania płynów bez brudzenia się oraz w celu zapobiegania skapywania podczas gotowania.