Garnki Lafaiet
Opinie: 0
Francuska firma Lafaiet w swojej ofercie posiada naczynia kuchenne wyprodukowane z wysokiej klasy stali nierdzewnej chromowo – niklowej 18/10 z kapsułowym kilkuwarstwowym dnem o podwyższonej grubości. Materiał, z którego naczynia są wykonane ma właściwości bakteriobójcze oraz wykazuje się dużą odpornością na korozję i kwasy żywnościowe. Charakteryzuje się również brakiem porów i szczelin na powierzchni garnków, dlatego łatwo zachować higienę i czystość naczyń. Stal chromowo – niklowa nie jest wrażliwa na działanie wysokich temperatur, a na skutek ich działania nie wchodzi w reakcje z pożywieniem, co jest bezpieczne dla samych posiłków i tym samym dla organizmu człowieka. Naczynia zaprojektowano tak, by dystrybucja ciepła była szybka i równomierna. Dzieje się tak dlatego, że grube dno ma właściwości magazynujące energię, którą natychmiastowo oddaje grubym ściankom bocznym, nie ogrzewając jedynie dolnych partii naczynia, a całą jego powierzchnię. Takie rozwiązanie, jak twierdzi producent, daje szansę na:
- skrócenie czasu gotowania o 20 procent,
- zaoszczędzenie energii nawet o 30 procent.
Gotowanie usprawniają również specjalnie wyprofilowane pokrywy w kształcie kapeluszy lub grzybków, dokładnie przylegające do brzegu naczynia. Dzięki temu zatrzymują one ciepło wewnątrz garnka i podtrzymują cyrkulację pary wodnej, co przyspiesza proces gotowania i czyni go bardziej ekonomicznym. W pokrywach większości modeli zamontowano wskaźniki temperatury, co umożliwia kontrolę jej wysokości wewnątrz naczynia. Garnki przystosowane są do gotowania piętrowego oraz do korzystania z nich na wszystkich typach kuchenek.