Garnki Ikea
Opinie: 0
Ikea to przedsiębiorstwo, które zajmuje się głównie produkcją mebli, ale również innych mniejszych artykułów gospodarstwa domowego. Zostało założone w 1943 roku. Wszystkie spółki, które je tworzą należą do holenderskiego koncernu INGKA Holding. Na koniec 2014 roku Ikea posiadała 315 sklepów w 27 krajach. W Polsce pierwszy sklep tej sieci powstał w 1991 roku, a obecnie Polska (zaraz po Chinach) jest najważniejszym producentem mebli sprzedawanych w sklepach Ikea.
Ikea proponuje kilka rodzajów swoich garnków: ze stali nierdzewnej, aluminium i żeliwa. Dostępne one są w różnych w rozmiarach, wzorach i kolorach, dzięki czemu każdy klient swobodnie może wybrać takie, by dostosować je do wystroju swojej kuchni.
Naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej są bardzo wytrzymałe i dobrze znoszą działanie różnych zewnętrznych czynników, w tym wysokie i niskie temperatury (i ich zmienność), detergenty oraz uszkodzenia mechaniczne. Przeważnie posiadają kilkuwarstwowe dno ma właściwości akumulujące. Pobiera niewielką ilość dostarczanej energii, by jej część zmagazynować, a pozostałą rozprowadzić po całej powierzchni korpusu garnka. Owe gromadzenie ciepła sprawia, że przez dłuższy czas ciepło jest przewodzone do całego naczynia. Dodatkowo materiał, z którego są wyprodukowane naczynia, umożliwia zdrowe gotowanie przy użyciu niewielkiej ilości wody, tłuszczu i soli, co pozwala zachować wszelkie walory smakowe, witaminy i składniki odżywcze przygotowywanych posiłków. Specjalne wyprofilowanie dna uniemożliwia zaleganie resztek jedzenia w rogach i przy brzegach, dzięki czemu łatwiej owe naczynie utrzymać w czystości. Aby zachować ich higienę można również bezpiecznie czyścić je w zmywarkach. Przystosowane są też do każdego rodzaju kuchni.
Garnki aluminiowe z są naczyniami z lekkiego materiału, dobrze przewodzącego ciepło.
Są również miękkie i aby zapobiec ich zniszczeniom (wgnieceniom, odkształceniom) zastosowano tu pokrycie warstwą zapobiegają przywieraniu. Pozwala to również ustrzec się przed przypalaniem potraw. Garnki te odpowiednie są do każdego rodzaju kuchenek: gazowych, elektrycznych, ceramicznych, halogenowych i płyt indukcyjnych. Gotowanie ułatwiają też uchwyty nienagrzewające się, dopasowujące się do dłoni.
Żeliwo wytwarzane jest ze stopu naturalnych surowców. Jest ciężkim i masywnym materiałem, a tworząc garnki, przystosowuje je zarówno do smażenia, jak i powolnego gotowania. Ich dużym walorem jest to, że mają porowatą powierzchnię i wchłaniają wydzielany przez potrawę tłuszcz.