Garnki Hoffmayer
Opinie: 1
Szwajcarska firma Hoffmayer proponuje komplety garnków ze stali szlachetnej chromowo–niklowej. Jest trwała, długowieczna i wytrzymała oraz odporna na korozję. Dodatkowo wykazuje właściwości bakteriobójcze i kwasoodporne. Naczynia polerowane są na wysoki połysk, dzięki czemu posiadają duże walory estetyczne. Kilkuwarstwowe stalowe dno akutermiczne (grube na kilka–, kilkanaście milimetrów) gwarantuje oszczędność energii elektrycznej. Opatentowana technologia i dobranie kilku warstw specjalnego stopu aluminium i stali chromowo – niklowej ma właściwości przewodzące i akumulujące ciepło, a dodatkowo chroni przyrządzane potrawy przez przypalaniem i przywieraniem do powierzchni, a naczynie przed przedwczesnym zużyciem. Szlifowany spód garnka z wprasowanym z siłą 1200 ton aluminiowym dyskiem błyskawicznie pobiera otrzymywane ciepło i przewodzi je ku górze, by równomiernie rozprowadzić energię po całej powierzchni garnka.
Naczynia kuchenne Hoffmayer stworzone są do przyrządzania zdrowych posiłków przy użyciu minimalnej ilości wody i tłuszczu oraz bez użycia soli, dzięki temu potrawy zachowują swoje naturalne składniki odżywcze, smak i aromat. Gotowanie ułatwia również przystosowanie naczyń do kuchenek:
- elektrycznych,
- gazowych,
- indukcyjnych,
- ceramicznych,
- palenisk piecowych.
Struktura tych naczyń kuchennych jest wytrzymała na czyszczenie zarówno ręczne, jak i w zmywarce. Termometry przy pokrywach są odkręcane, dlatego nie ulegają zniszczeniu podczas mycia. Nitowane uchwyty nie nagrzewają się i są gwarancją bezpiecznego przenoszenia garnków, ponieważ solidnie przymocowane nie oderwą się od naczynia.
Mam takie garnki. Na kuchence indukcyjnej rozgrzewają się może dwukrotnie szybciej niż zwykły czajnik „indukcyjny” z taniego sklepu. Wbrew pozorom dno pomimo grubości jest całkiem lekkie (mniej ciężkiej stali). Myślę, że właśnie na kuchni indukcyjnej zysk energetyczny takich solidnych garnków jest największy.