Garnki Henneberg
Opinie: 0
Firma z bardzo długą tradycją. Powstała w 1857 roku jako spółka Juliusza vel Juliana Henneberga z Michałem Czajkowskim. Zajmowała się produkcją platerów i brązów. Fabryka przetrwała okresy okupacji, wojen światowych. Na koniec lat 40. XX wieku produkcja zaczęła obejmować zastawy i naczynia stołowe. Obecnie Henneberg jest renomowaną formą zajmującą się produkcją akcesoriów kuchennych.
Wysokiej jakości stal nierdzewna 18/10 jest materiałem wykorzystywanym do produkcji naczyń kuchennych Henneberg. Jest to tworzywo wytrzymałe i odporne na działanie czynników zewnętrznych. Wykazuje właściwości kwasoodporne i bakteriobójcze. Zastosowanie kilkuwarstwowego dna akumulującego ciepło pozwala na oszczędność energii elektrycznej, czasu i pieniędzy, ponieważ magazynowane ciepło rozprowadzane jest równomiernie po całej powierzchni garnka, tym samym szybciej odgrzewając przyrządzany posiłek, który również na dłużej pozostaje ciepły. Naczynia przystosowane są do kuchni: elektrycznych, gazowych, ceramicznych, halogenowych i indukcyjnych.
Praktyczne ukształtowanie brzegu naczynia zapobiega skapywaniu oraz ułatwia przelewanie z niego płynów. Uchwyty wykonane z takiego materiału, by nie nagrzewały się, są solidnie przymocowane do garnka, dlatego ryzyko podczas przenoszenia naczynia jest zniwelowane. Ułatwienie gotowania gwarantują też termostaty zamieszczane w większości modeli dają możliwość kontrolowania temperatury panującej wewnątrz garnka podczas gotowania. Atutem jest też, że stal nierdzewna jest tworzywem łatwym do utrzymania w czystości. Naczynia można bezpiecznie czyścić w zmywarce. Garnki stworzone są do:
- przygotowywania zdrowych posiłków,
- gotowania na małej ilości wody i tłuszczu,
- gotowania na parze, duszenia.
Garnki zaprojektowane zostały w nowoczesny sposób, by zapewnić ich ekonomiczność, oszczędność, wytrzymałość i długowieczność.